TIKKIE

NIEUWE MERKPOSITIONERING  EN NAAMGEVING TIKKIE

Tikkie is een initiatief van ABN AMRO. Gemaakt in een klein team, in het voorjaar van 2016. Brandstof360 werd uitgenodigd om te helpen met de merkpositionering en naamgeving. Want welke doelgroepen wil je aanspreken, wat zijn dan hun behoeftes, frustraties en wensen. En wat gaan we dan beloven vanuit het merk. Wat wordt dan de rol van Tikkie in hun leven? We zijn begonnen met onderscheid aan te brengen in de verkoopdoelgroep, de marketingdoelgroep en de communicatiedoelgroep. De marketingdoelgroep en communicatie doelgroep zijn de millennials. Deze doelgroep, onder te verdelen in 6 subdoelgroepen, gaan op stap met vrienden, regelen festivalkaartjes en kopen pizza met huisgenoten.  Wat is hun dilemma: hoe krijg je het geld terug dat je hebt voorgeschoten? Altijd een lastig punt.

BRANDSTORY TIKKIE

Ik, Tikkie, geloof erin dat het leven een feest is en dat we samen volop willen genieten. Maar aan de leuke dingen zitten soms ook lasten. Want als je een avond samen weg bent geweest en iemand schiet geld voor, dan is het soms best lastig om dat terug te vragen. En soms vergeet de ander ook terug te betalen. Dat haalt het leuke van die avond af…

MERKBELOFTE TIKKIE

Ik zorg er graag voor dat iets wat leuk is begonnen, ook leuk blijft. Ik ben er voor iedereen, dus ook voor jou en het maakt niet uit bij welke bank je zit. Ik ben open en super sociaal. Ik maak het je makkelijk op een hele simpele manier. O ja, uiteraard ben ik ook veilig (alles via IDEAL), maar dat spreekt toch vanzelf.

NAAMGEVING TIKKIE

Met een klein team zijn we op zoek gegaan naar een naam die past bij de merkpositionering.  Je kunt dan kiezen uit verschillende naamrichtingen:

 Het symbool. Een schriftelijke omschrijving van een symbolische naam. Veelal zit het symbool ook in het logo verwerkt. Het kan ook gebeuren dat de naam daadwerkelijk een bestaand symbool betreft zonder tekst. Achter het symbool zit meestal een verhaal waaruit de bedrijfsvisie naar voren komt. Voorbeelden: Mozilla, Google.

 De subtiele verwijzing. Deze naam lijkt enigszins op de symbolische naam, met als verschil dat de naam hier al verwijst naar de daadwerkelijke dienstverlening of product, niet naar een symbool daarvan. Het geeft stof tot nadenken, je moet als het ware even ‘doordenken’ voordat je de betekenis begrijpt. Voorbeeld: XS4ALL

De fantasienaam. De fantasienaam is een merknaam die meestal verzonnen is vanuit een puur emotionele en visuele associatie. Er is geen verwijzing naar de activiteiten van het bedrijf en ook afkortingen worden niet gebruikt. Het is een vaak ‘lekker bekkende’ naam die goed blijft hangen. Voorbeelden: Oxxio, Ziggo.

 Mixvormen. In de praktijk kom je ook wel mixvormen tegen. Veel merken proberen een fantasienaam te creëren vanuit een samengevoegde- of symbolische naam. Dit omdat in hun ogen de fantasienaam ‘lekker bekt’ of ‘hip’ klinkt. En vaak is dat ook het geval. Een voorbeeld is ‘Movinnio’, wat een combinatie van de subtiele verwijzing met fantasienaam is. De naam is opgebouwd uit de worden ‘Move’ en ‘Innovatie’, welk zijn samengesmolten tot een enkel woord dat makkelijk uitgesproken kan worden en ’sticky’ is.

En zo is Tikkie geboren: ik tikkie je wel.

RESULTAAT

De eerste week had Tikkie al 25.000 fans en eind 2017 stond de teller op 2 miljoen geregistreerde gebruikers. Ze maken betalen en voorschieten steeds leuker, bijvoorbeeld met je eigen gifje op je bedankpagina.

Wil je meer weten? Mail ons graag.